Svatební obřad a zvyky v zahraničí.

Znáte již svatební zvyky a tradice u nás, ale jaké zvyky mají v jiných zemích? Přiblížíme Vám svatební obřad v Indii či Mexiku, v Rumunsku či v Keni. Krásné svatební obřady v Brazílii jsou přímo popsány a jsou velmi zajímavější a barevnější než svatby evropské.

Rumunsko

Dříve v Rumunsku přátelé nevěsty upevnili na nejvyšší strom v okolí svatební věnec (z myrty a stužek). Aby ženich a nevěsta mohli stát před oltářem, musí ženich pro tento věneček vyšplhat až na samý vrchol stromu. Po svatebním obřadě nevěsta postříká práh svého nového domova vodou z růží a hodí do všech směrů pšeničná zrna.

Keňa

Massai – otec nevěsty požehná své dceři slovy „Kéž Bůh dá Vám hodně dětí“. Otec vždy vybírá dívce ženicha, bývá to většinou starší muž, dívka svého nastávajícího vůbec nezná.

Rituál pro nevěstu probíhá ve svahilštině. Je masírována kokosovým olejem a vodou ze santalového dřeva. Ženské příbuzenstvo pomaluje dívce ramena a kotníky hennou. Poté je dívka přivedena k ženichovi a on spatří za závojem poprvé její tvář.

Skutečná svatba je však uzavřena na ceremonii, které se mohou zúčastnit jen muži.

Maroko

Tradiční svatba v Maroku znamená jedno: drahá a působivá. Věno se daruje před notářem a bývá použito na vybavení společné domácnosti. Šperky, které nevěsta dostává musí být vyrobeny ze zlatá (prsteny, náušnice, náhrdelníky, náramky). Během zásnub, které trvají zpravidla od šesti měsíců do dvou let, posílá budoucí ženich své nevěstě dary ve formě oblečení, šperků a parfémů. Svatební veselí trvá něco přes týden. Pět dní před svatbou jsou nanošeny matrace, deky a další nezbytnosti do místnosti nevěsty. Nevěsta je v této době pod přísným dohledem ženského příbuzenstva koupána, tzv. negassa. Poté je nevěsta malována hennou. Nevěsta je oblečena do velkolepých šatů s ruční výšivkou. Po svatebním obřadě začíná svatební veselí. Muži a ženy oslavují zvlášť, pouze ženich a nevěsta slaví ve stanu ženském.

Ve večerních hodinách je nevěsta odnesena do své místnosti na kulatém stole a na ramenou zpívajících a volajících příbuzných. Tento rituál se opakuje v následujících sedmi dnech.

Po odnesení nevěsty do její místnosti je zjišťováno její pannenství a je znovu vykoupána. Po této koupeli opustí svatebčané jejich dům a pár je ponechán o samotě.

Odpovědností otce nevěsty je najít vhodného partnera pro své děti. Výjimkou je pouze vesnice Ait Amur na Imichil. Zde si může vybrat dívka muže dobrovolně.

Brazílie

Rozlučka se svobodou, tzv. „Chá de Panela“ je ohromná oslava. Ženy se loučí se svobodou se svými kamarádkami a přítelkyněmi. Kamarádky přináší nevěstě různé dárky a nevěsta má za úkol uhodnout, co se v každé krabičce nachází.

Pro pány je rozlučka nazývána „Chá de Bar“. Stejně jako u žen zde teče hodně alkoholu a často přátelé ženicha přichystají překvapení – striptérku.

Svatební obřad v Brazílii se obvykle koná v pátek nebo v sobotu v pozdních odpoledních hodinách. Ženich nesmí před svatbou nevěstu vůbec vidět. Nevěsta je oděna do bílých šatů. Hosté jsou oblečení velmi elegantně.

Nevěstu doprovází k oltáři její otec a spousta družiček jim hází pod nohy okvětní plátky růží.

Svatební obřad bývá většinou ve velké slávě v kostelech nebo halách velkých restaurací. Seznam svatebních hostů obsahuje většinou více jak 200 lidí. Oslava je doprovázena živou hudbou a na svatební tabuli nesmí chybět celá škála různých potravin.

Novomanželé rozkrojí svatební dort od zdola nahoru, znamená to, že společný život jde do kopce.

Svatební oslava trvá až do ranních hodin a poté novomanželé odjíždí na svatební cestu.

Indie

Nevěsta je pomalována ornamenty na rukou, kotnících a dalších částech těla. Ornamenty mají přinést nevěstě štěstí v manželství. Tato procedura trvá až tři dny.

Během této procedury je mladá dívka připravována na manželství.

Přesné datum svatby je již stanoveno dříve podle grafu a manželství je oslavováno ve smyslu hinduismu.

Nevěsta je oděna na svatební obřad do sárí a bohatě ozdobena šperky. V den svatby je ženich doprovázen příbuznými do nevěstina domu. Zde je mu podán rituální nápoj z medu a jogurtu. Poté může začít svatební obřad, většinou se koná v domě nevěsty. Na nádvoří domu je postaveno jeviště, které je rozděleno závěsem na dvě části. Nevěsta a ženich vstupují na jeviště z různých stran a každý stojí na jedné straně opony.

Zatímco kněz cituje motlitby a verše, roztahuje se opona a nevěsta s ženich jsou si nyní tváří v tvář. Pak otec nevěsty přijde k ženichovi a dává mu svou dceru. Svatební veselí trvá několik dní.

Po svatbě dcera opouští dům svých rodičů a žije v domě svého manžela.

Mexiko

Před opuštěním domu,  rozmlouvají rodiče s nevěstou. Poté jdou společně do kostela. Mexických svateb se většinou zúčastní hodně svatebních hostů. Družičky mají úplně stejné oblečení jako nevěsta a ženich.

Někteří pozvaní přátelé a příbuzní se nazývají jako madrinas a padrinos a přejímají různé svatební úkoly. Například „Madrina de ramo“ nese květiny pro Pannu Marii. „Madrina de Laso“ nese ozdobený provaz, kterým ováže ženichu a nevěsta. Toto symbolizuje jednotu páru.

Zvláštní roli hraje „Madrina de Arrasu“, drží během obřadu třináct zlatých mincí. Je to symbol důvěry a finanční podpory. Číslo 13 představuje Krista a jeho 12 apoštolů.

Nevěsta je oblečena do svatebních šatů ve „flamengo – stylu“ s volánky a na hlavě má upevněný svatební závoj. Ženich si vybírá oblek ve stylu „Matador“

Svatební obřad a zvyky v zahraničí. - 35448 -

Vložit komentář

Jméno a příjmení
E-mail ( E-mail není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
Opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie, používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souboru cookie.   Další informace