Svatební zvyky.

Někomu mohou svatební zvyky připadat trochu staromódní, což je přirozené vzhledem k tomu, že pochází z předkřesťanské doby. Někomu naopak ale připadají originální a stále na ně věří.

Pokud si chcete oživit svatební atmosféru trochu tradicemi, připravili jsme pro vás malý seznam:

Rýže - Aby bylo novomanželům dopřáno hojně potomků, jsou zasypáni po obřadu rýží, v některých oblastech také konfetami, oříšky nebo rozinkami, někdy i bonbony.

Rozsypávání květin - Neteře snoubenců nebo dcery jejich přátel jdou v čele svatebního průvodu do kostela a rozhazují kolem květiny. Toto je rovněž původem pohanský zvyk. Květiny měly přilákat bohyni plodnosti.

Svatební špalír - Přátelé novomanželů vytvoří uličku, kterou musí oba projít. Přitom se jim v tom snaží všemožně zabránit, ale ne násilně. Symbolický význam: překonávání manželství v nesnázích.

Zatahování - Ženichovi kamarádi napnou po skončení obřadu před východem z kostela provaz, ozdobený květy, stuhami, ale i např. vypitými lahvemi, a dovolí novomanželům pokračovat v cestě, jen když se ženich vyplatí. Tímto způsobem se ženich vykupuje ze svých mladických hříchů.

Práh - Proč přenáší ženich nevěstu přes práh jejich společného domova? Prý proto, aby přelstil zlé duchy, kteří číhají pod prahem a hlídají dům. Nebo také počátek nového života.

Chomout - Po obřadu se navléká ženichovi, přivazuje se mu koule na nohu, nevěsta dostává do rukou bič a ženich po zapřažení do připraveného vozu táhne nevěstu. Tento zvyk má symbolizovat ztrátu svobody ženicha.

Únos nevěsty - Symbolizuje dívčino odloučení od rodičů a přechod k novému životnímu společenství. V pokročilé hodině, kdy se už hostina schyluje ke konci unesou přátelé novomanželů nevěstu. Pokud ji ženich nenajde, musí zaplatit výkupné. Pozor :Akce by se měla každopádně časově ohraničit, aby ostatní hosté dlouhé hodiny nečekali na nevěstin návrat, a nakonec se nedočkali. To by jim určitě náladu nezlepšilo.

Družičky - Jsou ještě svobodné dívky, které doprovázejí nevěstu do kostela. I tento zvyk měl svůj význam: duchové, kteří chtějí nevěstě uškodit, si ji mají splést s některou z družiček. Aby se to podařilo, musí mít družičky na sobě šaty velmi podobné nevěstiným.

Společné pojídání polévky - Společné pojídání polévky novomanželi z jednoho talíře při svatební hostině má symbolizovat jejich spolupráci. Druhý význam, který je snad ještě podstatnější, je symbol onoho společného krajíce, z něhož je nutno si brát a dávat rovným dílem. Právě pro tuto výstižnou symboliku je uvedený svatební zvyk dodnes velmi rozšířen.

Rozbíjení talířů
- Tento zvyk měl kořeny hned ve dvou pověrách – že střepy přinášejí štěstí a že společným zametáním novomanželé prokáží vůli spolupracovat a jejich manželství pak bude harmonické.

Házení svatební kytice - Nevěsta si stoupne zády ke společnosti a přes levé rameno hodí svatební kytici do shluku svatebčanů. Říká se, že dívka, která kytici jako první chytí, se nejdříve vdá.

Svatební zvyky. - 35465 -

Vložit komentář

Jméno a příjmení
E-mail ( E-mail není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
Opište kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie, používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souboru cookie.   Další informace